14 oktober 2016 | Lezing Succesvol Ondernemen: Hoe een goede boekhouding kan helpen bij het succesvol runnen van je bedrijf

 In Netwerken, Partners

Tip: netwerklunch in het Rootz Kitchen Restaurant bij Tribes na afloop netwerkbijeenkomst >> get ready to lunch & launch

Administratie: het is niet bepaald een populair onderdeel van het ondernemerschap. Toch ben je verplicht om ieder jaar een overzichtelijke administratie op te stellen en een correcte belastingaangifte te doen. Ook dien je voor jezelf de volgende vraag te beantwoorden: ga ik de boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Een goede boekhouding kan helpen bij het succesvol runnen van je bedrijf. Veel ondernemers hebben geen zin in het voeren van hun administratie. Misschien herken je dit wel. Je hikt er tegenaan. Je weet dat je als je er echt goed voor gaat zitten dat je er zelf wel uit kan komen en dat je door flink te Googlen de laatste wet- en regelgeving kan vinden.

Tijdens de OCU netwerkmeeting van 14 oktober geven twee partners uit ons netwerk, te weten Administratiekantoor P.A. Duijnmaijer en HS Financieel Advies een lezing over hoe een goede boekhouding kan helpen bij het succesvol runnen van je bedrijf. Zij geven tips en tricks en kijken vooruit naar 2017 en wat er gaat veranderen op administratief en fiscaal gebied.

Aanmelden Open Coffee Utrecht

Waarom is de administratie belangrijk?

Een overzichtelijke administratie is van groot belang voor jouw onderneming. Het bevat niet alleen alle bedrijfsgegevens, maar vormt ook de basis van de jaarlijkse belastingaangifte. Als jouw administratie niet volledig is of niet binnen de gestelde periode omgezet is in een belastingaangifte, kan dit tot (fikse) boetes van de Belastingdienst leiden.

Netwerken_Open_Coffee_Utrecht_Business_Netwerk

Jouw bedrijfsadministratie moet wel aan een aantal eisen van de Belastingdienst voldoen, zie ook hieronder. Zo is het verplicht om een aantal onderdelen bij te voegen en te bewaren: de urenregistratie, facturen, bankafschriften, reiskosten, rittenadministratie en overige (kassa)bonnen.

Los van alle verplichtingen geeft een goed georganiseerde administratie een overzicht van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Alle inkomsten, uitgaven, nog niet betaalde facturen, de btw-aangifte, aftrekposten en de winst staan allemaal keurig op een rij. Daardoor kun je op tijd ingrijpen wanneer het financieel onverhoopt wat minder gaat met de onderneming.

Door de boekhouding te laten verzorgen en tijdig de aangiften in te dienen, heb je weinig tot geen omkijken naar je administratie en kun je doen waar je goed in bent. Bij cruciale beslissingen voor je bedrijf kun je een beroep doen op gedegen advies, zodat je altijd de keuze maakt op basis van actuele informatie. Zo profiteer je altijd optimaal van de fiscale voordelen die op jou bedrijf van toepassing zijn.

Hoe zet ik een boekhouding op?

Nadat je je bij de start van je bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een btw-nummer hebt ontvangen en een zakelijke bankrekening hebt geopend, kun je beginnen met het opzetten van een overzichtelijke zakelijke administratie. Bewaar in ieder geval de volgende zaken apart van elkaar:

 • verkoopfacturen
 • inkoopfacturen
 • (kassa)bonnen
 • bankafschriften
 • offertes/contracten/overeenkomsten
 • urenregistratie
 • reiskosten
 • belastingaanslagen (gesplitst in omzetbelasting, inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet)
 • rittenadministratie
 • agenda
 • personeelsadministratie

Je kunt bovenstaande gegevens archiveren in mappen of via een boekhoudpakket. Net wat je zelf handig vindt. Voor de Belastingdienst maakt het niet uit, zolang je alles maar goed bewaart. Je hebt namelijk een bewaarplicht van zeven jaar.

Locatie van de maandelijkse netwerkbijeenkomst

Tribes Utrecht Papendorp
Papendorpseweg 95
3512 BJ Utrecht

Over Tribes Utrecht, check https://www.opencoffeeutrecht.com/partners/tribes-inspiring-workplaces-utrecht/
Route, check www.opencoffeeutrecht.com/route

Aanmelden Open Coffee Utrecht

Zelf doen of uitbesteden?

Het is dus belangrijk dat je altijd een goed overzicht van de administratie hebt, of je de boekhouding nu uitbesteedt of niet, zodat je snel kunt inspringen op actuele ontwikkelingen. Toch is niet te zeggen dat iedere ondernemer beter zijn boekhouding zelf kan doen of moet uitbesteden.

Vooropgesteld: het is voor kleine ondernemers en ZZP’ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Het bijhouden van de administratie kun je in principe dus gewoon zelf doen, afhankelijk van jouw bedrijfssituatie, financiële kennis en bereidheid om je hierin te verdiepen.

Ieder bedrijf is anders, sommige ondernemers hebben bijvoorbeeld weinig inkoop, een beperkt aantal opdrachtgevers en dan bestaat de administratie voornamelijk uit de verstuurde facturen. Er zijn natuurlijk ook bedrijven waar dit veel complexer ligt. Veel in- en verkoop, tientallen klanten en opdrachtgevers, soms zelfs in het buitenland. Dan komen er andere regels bij kijken en kan het verstandig zijn om een financieel expert in te schakelen.

Waar grote bedrijven overigens verplicht zijn een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen, is het opstellen van een jaarrekening sinds 2010 niet meer verplicht voor eenmanszaken. Mocht je de aangifte uitbesteden aan een boekhouder of accountant, zal hij dit in de meeste gevallen alsnog doen. Als je zelf de administratie doet, hoef je dit dus niet te doen.

Wat is het voordeel van een boekhouder?

Een van de belangrijkste voordelen van het uitbesteden van de administratie aan een boekhouder of accountant is dat het jou een hoop tijd scheelt. Tijd die je kunt wijden aan het runnen van je bedrijf, het vinden van klanten, het nadenken over nieuwe mogelijkheden en het realiseren van groei.

Een ander voordeel is dat je je minder hoeft te verdiepen in allerlei fiscale zaken. De belastingregels voor ondernemers verschillen ten opzichte van particulieren.

Zo krijgen startende ondernemers te maken met de zelfstandigen- en startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en allerlei veranderende fiscale regels. Een boekhouder kent al deze regels.

Als je dus geen zin of gevoel hebt voor de boekhouding of de tijd volledig wilt besteden aan je onderneming, ga dan vooral op zoek naar een boekhouder.

Je kunt er dan voor kiezen om alles blind over de schutting te gooien: oftewel alle mappen en bonnetjes in de bekende ‘schoenendoos’ ongeordend in te leveren. Hiermee snijd je jezelf in de vingers, want als je de administratie geordend aanlevert, zal de uiteindelijke rekening meestal ook lager uitvallen.

Als je een boekhouder inhuurt, profiteer je dus meestal maximaal van alle belastingvoordelen. En je kunt er van op aan dat alles goed is ingevuld, zodat je later geen naheffingen of boetes van de fiscus krijgt.

De stelregel luidt dan ook niet voor niets: een goede boekhouder of accountant verdient zichzelf terug. Ander voordeel: dit zijn zakelijke kosten en dus aftrekbaar, net als de btw.

Voor meer informatie over Administratiekantoor P.A. Duijnmaijer en HS Financieel Advies, zie de Partnerpagina:
www.opencoffeeutrecht.com/partners.

Programma 14 oktober 2016

08:30 – 09:30 uur: Ontvangst door organisatoren Angeles Balboa, Jolanda van Groningen en/of Martin Planken en netwerken
(netwerken vanaf 08:30 uur in het restaurant met koffie of thee, aangeboden door Tribes)

09:30 – 09:35: Aankondiging Lezing & Update Open Coffee Utrecht
(update van activiteiten de komende maanden + aankondiging sprekers)

09:35 – 10:30 uur: lezing door Hilbert Barendregt en Patrick Duijnmaijer

10:30 – 11:30 uur: napraten en netwerken in het Tribes restaurant

11:30/12.00 uur: afsluiting en einde netwerkbijeenkomst

12:00 uur: get ready to lunch & launch >> netwerklunch in het Rootz Kitchen Restaurant bij Tribes

Aanmelden Open Coffee Utrecht

Doorlopend programma 14 oktober 2016

Netwerken, relaties onderhouden en business genereren

Financieel Podium >> De 2 financieel specialisten staan klaar om jou van dienst te zijn m.b.t. fiscale- en administratieve zaken zodat je het meeste rendement haalt uit jouw bedrijf

Media Podium >> De 2 internet marketing en (online) video specialisten staan klaar om je te adviseren m.b.t. de mogelijkheden om via bestaande en nieuwe media, zoals websites, webshops, applicaties, (web) video’s, e-mail marketing en het optimaal inzetten van Facebook (Pages), Google My Business en bijv. YouTube, de zichtbaarheid en omzet van en voorkeur voor organisaties, merken, diensten en/of producten te vergroten

Culinair Podium >> De culinaire smaakmaker biedt een heerlijk hapje aan en kan alles vertellen over surinaamse catering voor zakelijke evenementen en particulieren. Bijvoorbeeld voor uw seminars, bedrijfsborrels, huwelijk, housewarming of gewoon een feestje! Bovendien kunnen zij zorgen voor de bediening en bijpassende aankleding van uw evenement.

Recent Posts
Heropening Makro Nieuwgein