Lean ZZP?

 In Netwerken

Wanneer je buffelt, zouden alle alarmbellen oorverdovend moeten rinkelen. Maar ook wanneer de zaken goed gaan, valt er nog veel winst te behalen. Pardon: kosten te besparen. Of zoals de spreker het verwoordt: geld te vinden. Het is vrijdag de dertiende en met in totaal 40 Open Coffee bezoekende ondernemers luisteren we naar het verhaal van geldvinder Rudolf Liefers. Eén vraag dringt zich bij mij op: voegt zijn verhaal nou wél of níet iets toe?

Rudolf Liefers kijkt met zijn zakelijke klanten mee hoe zij aan meer geld kunnen komen. En dat zonder een lening, crowdfunding of een andere vorm van financiering. Hoe dan wel? Hij kijkt binnen het bedrijf van zijn klant waar er geld te besparen valt, waar er geld weglekt. Dat doet hij door op zoek te gaan naar de kostenlekkages, de zogenaamde waardevreters. Door die waardevreters te verwijderen komt er geld vrij. Met het vrijgekomen geld kan de ondernemer opnieuw investeren. En zo verder groeien.

Probleem is echter dat die kostenlekkages nou niet meteen in het oog springen. Je kijkt er makkelijk overheen. Als ze makkelijk te spotten waren, had de ondernemer ze natuurlijk allang aangepakt. Die lekkages zitten dus verstopt. Verstopt in de organisatie. Verstopt in de blinde vlek.

Verspilling

Aan de hand van een voorbeeld laat Rudolf zien hoe je verborgen kostenlekkages kunt detecteren. Hij vertelt over een kapperszaak van een familielid dat erg goed liep. De eigenaar draaide ieder jaar een flinke omzet. Toch viel de uiteindelijke winst steeds tegen. Rudolf nam de hele zaak onder de loep. Hij checkte alles op de 8 punten van verspilling uit de Lean-methodiek; een managementfilosofie waarbij je vanuit klantbehoefte naar efficiëntie van werkprocessen kijkt.

Zo ontdekte hij dat er hoge kosten in de voorraad zaten. De bron van de hoge voorraadkosten: een enorm aantal flessen shampoos. Shampoos om de haren van klanten te wassen. ‘Maar zo’n hoeveelheid shampoo krijg je nooit weggewassen’, constateerde hij.

Een nog grotere waardevreter vormde het pand waarin de kapperszaak gevestigd was. De zaak had veel vierkante meters tot zijn beschikking en benutte die niet. Zoveel ruimte had de zaak ook niet nodig. Maar aan het grote oppervlak hing natuurlijk wel een prijskaartje. De oplossing leek simpel: zo snel mogelijk van dat grote pand af. Maar dat kon zomaar niet. Het huurcontract zou pas over enkele jaren aflopen. Daar zat men voorlopig aan vast.

Waarde creëren

Niet lang getreurd. ‘Als je dure dingen voorlopig niet weg kunt doen, is er iets anders wat je wél kunt doen. Namelijk: er zo veel mogelijk waarde uit halen’, aldus Rudolf. Om zoveel mogelijk waarde uit het vloeroppervlak te verkrijgen werd er een mannenhoek, een vrouwenhoek en een kinderhoek ingericht. Daarnaast voerde Rudolf meer maatregelen door om onnodige kosten te reduceren en meer rendement uit onvermijdelijke kosten te behalen.

Logo Liefers - Rudolf - Open Coffee Utrecht Netwerk Bijeenkomst

Rudolf besluit zijn presentatie met een paar belangrijke tips:

  • Stel eerst vast waar het lek zit
  • Spoor dan de bron op
  • En durf daarbij uit je comfortzone te stappen
    Want die lekkages, vreters en bronnen liggen meestal in een gebied waar je niet graag komt…

En dat laatste: dáár zegt hij – naar mijn mening – iets essentieels. Dáár zit de blinde vlek. Dáár zit het geld. Welke blinde vlek zou ik zelf hebben? Hoe duur is die? Welk prijskaartje bungelt daaraan?

Zachte landing

Ik ben benieuwd naar hoe de andere toehoorders dit zien. Benieuwd naar wat het verhaal bij de anderen aanwakkert. Bij de koffie-borrel gaat het echter over van alles en nog wat, behalve over waar we net een uur naar hadden geluisterd. Het thema lijkt weinig te leven. Het verhaal maakt dus een wel erg zachte landing.

Ik vraag een paar ondernemers naar wat zij ervan meenemen. ‘Het is op mij niet van toepassing’, hoor ik iemand zeggen. ‘Oh?’ ‘Ja, ik heb geen voorraden.’ Een ander: ‘aardig onderwerp, maar ik kan er niet zoveel mee; ik heb geen pand, ik werk gewoon thuis.’ Maar is het terecht om zo te redeneren? Is dit niet juist ongelofelijk op ons van toepassing? Zitten we niet gigantisch te slapen? De meeste aanwezigen zijn zzp’ers en hebben inderdaad geen vastgoed. Geld zit bij ons niet vast in een pand of inventaris. Maar wel in tijd. Hoeveel niet-declarabele uren staan er eigenlijk in mijn urenregistratie?

Open Coffee Utrecht Business Network - Netwerk Bijeenkomst - Rudolf Liefers

Ik wend me tot een van de aanwezige boekhouders en vraag hem wat hij uit het verhaal van de geldvinder meeneemt. Hij vertelt dat hij altijd al vanuit een efficiency-bril naar de situaties van zijn klanten kijkt. Hij voegt eraan toe dat dat ook bij de taak van een boekhouder hoort. Deze meneer denkt meteen vanuit de klant. En uit wat hij verder vertelt maak ik op dat hij ook goed zorgt voor zijn klanten. ‘En jij zelf? Wat heb je gehoord waardoor je maandag iets anders gaat doen?’ vraag ik. De zorgzame boekhouder antwoordt dat hij zelf ook efficiënt werkt. ‘Het scheelt natuurlijk dat ik zelf geen voorraad of productieproces heb.’ Ik vraag me af of hij echt bovenmenselijk is en geen enkele blinde vlek in zijn voorraadkastje heeft zitten. Antwoord op mijn vraag volgt 20 seconden later.

Folder

Voor geïnteresseerde Open Coffee-bezoekers had de boekhouder een stapel folders op een tafel gelegd. Er moet werk van zijn gemaakt. Hij heeft de tekst geschreven en deze voor de zekerheid door iemand laten nakijken. Daarnaast heeft hij een drukker ingeschakeld en papiersoort uitgekozen. Hij heeft duidelijk tijd en geld gestopt in zijn folder. En dat was niet voor niks: hij vertelt me dat hij al een paar klanten erbij heeft gekregen.

Ik pak een folder en bekijk het. Ik herken de boekhouder er helemaal niet in. Tijdens ons gesprekje merkte ik dat hij duidelijk kennis van zaken had. Dat zie ik niet terug in de flyer. Hij lijkt me ook betrouwbaar en zorgzaam. Ook dat zie ik niet terug. Volgens mij biedt hij veel meer waarde dan dat zijn foldertekst doet vermoeden.

Renderen

Wat nou als je zijn toegevoegde waarde terugziet in zijn folder? Wat zou er gebeuren als de tekst meer vaart bevatte? Hoeveel méér klanten zou hij dan krijgen? Natuurlijk: voor de diensten van een tekstschrijver betaal je. Maar hoeveel hoger wordt je rendement wanneer je investeert in subtiel wervende teksten?

Ik ben van mening dat de talk van de geldvinder niet alleen van toepassing is op de grotere bedrijven. Ik denk dat wij (zzp’ers en andere dienstverlenende ondernemers) ook waarde kunnen halen uit zijn verhaal. Maar dan moeten we dat wel zien. Eerst maar eens een blinde vlek doorprikken.
Of verkleinen.
Of wegpoetsen.
Hoe lean is dát?

P.S. Benieuwd of er in jouw folder- of websitetekst een blind vlekje zit? Vraag een gratis scan aan: mail naar info@ckomma.nl en vermeld je naam en URL. Of kijk op www.ckomma.nl.

Cecile Keller Copywriter CKomma Open-Coffee Utrecht Business Netwerk

BIO RUDOLF LIEFERS

Rudolf Liefers is een ervaren bedrijfsadviseur en LEAN Black Belt. Organisaties tastbaar helpen met het realiseren van tastbare verbeteringen staat bij hem centraal. Met een open en pragmatische aanpak zet Rudolf het klantbelang altijd voorop. Omdat Rudolf veel aandacht heeft voor mensen en teams, levert hij merkbare en concrete resultaten. Zijn klanten vinden hem creatief, prettig gedreven en altijd op zoek naar de best passende oplossing. Rudolf heeft sinds 1995 gewerkt bij diverse bekende adviesbureaus en sinds 2013 is hij zelfstandig bedrijfsadviseur, geldvinder en kostenbeheersingscoach. Ook is Rudolf trainer/docent in managementvakken aan diverse opleidingen en schrijft hij regelmatig over zijn ervaringen in blogs en managementtijdschriften.

www.adviesvanliefers.nl

Aanmelden Open Coffee Utrecht
Recent Posts
Angeles Dokter Balboa Caoching Hospitality With A Smile Open Coffee Utrecht Netwerken - Topshelf Media Martin Planken