Tips bij het netwerken

Netwerken gaat over het bouwen van relaties die duurzaam zijn en wederzijds voordeel opleveren. Netwerken begint met het maken van goed contact en bereid zijn om te geven. Nooit met de focus op scoren. Als je sympathiek gevonden wordt zal jouw gesprekspartner je eerder refereren of zelf zaken met je gaan doen. Zodoende wordt jouw netwerk sneller uitgebreid met interessante ondernemers en zal jij er ook op termijn de vruchten van gaan plukken.

Onderstaande netwerktips zijn waarschijnlijk vanzelfsprekend en voor velen overbodig, maar het kan volgens ons geen kwaad om van tijd tot tijd je geheugen even op te frissen. Heb je zelf nog netwerktips? Geef ze aan ons door via het contactformulier zodat we ze aan deze pagina toe kunnen voegen.

  • 1. Een netwerkbijeenkomst is een zakelijke ontmoeting dus ga er ook als zodanig mee om. Wees voorbereid en kom ruim op tijd.
  • 2. Zorg dat jij je op de juiste wijze kleedt, passend bij jouw functie en bij de bijeenkomst.
  • 3. Vroeg aanwezig zijn heeft ook als voordeel dat je de gastheer/gastvrouw makkelijker kunt spreken. Zodoende kan deze je bijvoorbeeld aan iemand voorstellen die voor jou interessant is om mee in gesprek te gaan.
  • 4. Het is aan te raden om je rechterhand vrij te houden voor het schudden van handen. Een tas, een kop koffie of iets anders mag geen belemmering zijn.
  • 5. Met een goede houding, een verzorgd uiterlijk en een vriendelijke voorkomen kom je sneller in contact met een ondernemer.
  • 6. Neem het initiatief om mensen aan elkaar te introduceren. Mensen die minder goed zijn om zichzelf voor te stellen, zullen je hier dankbaar voor zijn. Het zal jouw reputatie als netwerker ten goede komen.
  • 7. Vraag mensen niet gewoon naar wat ze doen. Dat moedigt hen alleen maar aan om bijvoorbeeld te antwoorden: “Ik ben een accountant ”. Probeer eens: “Wat heeft je deze week bezig gehouden?” Dit geeft ze een kans om over iets actueels te praten en dat geeft jou de kans om te beoordelen of je op dat onderwerp van toegevoegde waarde kunt zijn.
  • 8. Richt je op het helpen van anderen. Welke problemen kan je voor je gesprekspartner of hun klanten oplossen.
  • 9. Vervolgcontact is de volgende stap in het opbouwen van een relatie. Eén telefoontje is niet genoeg. Wees pro-actief in het onderhouden van contact en denk mee met de uitdagingen van die ondernemer.
  • 10. Schuif niet zonder te vragen jouw businesscard toe. Laat de ander er om vragen of vraag bijvoorbeeld of jouw gesprekspartner van mening  dat jij iets voor hem of zijn netwerk kan betekenen en vraag dan of jij jouw kaartje mag geven.

Organisatie

De organisatie van de netwerkmeetings wordt gerealiseerd door de bedrijven Topshelf Media ® en Balboa Coaching.

Laatste Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom Business Network Open Coffee Utrecht en de diverse activiteiten.

Laatste nieuws >>

Contact

Heb je een goed idee of wil je een presentatie houden tijdens de maandelijkse netwerkbijeenkomsten? Laat het ons weten!

Contactformulier >>